ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΤΗΝΟ

Η Τήνος ονομάζεται “χειροποίητο νησί” ή “νησί των καλλιτεχνών”. Αποτελεί γενέτειρα σπουδαίων καλλιτεχνών που με τα έργα τους ταξίδεψαν το όνομα της Τήνου και της Ελλάδας στα πέρατα του κόσμου. Όπου και εάν πας, όπου και εάν κοιτάξεις, έργα τέχνης γύρω σου, από τα αναρίθμητα χιλιόμετρα ξερολιθιάς, τα εξαιρετικής ομορφιάς κτίσματα για περιστέρια (περιστεριώνες), τα κελιά, τις αγροικίες, τους μύλους και τους σπάνιους παραδοσιακούς οικισμούς. Υπέρθυρα, κρήνες, οικόσημα, κοσμούν τα τηνιακά σπίτια, ένα νησί με έντονο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Ενδεικτικά ονόματα ξακουστών Τηνίων καλλιτεχνών είναι του Γιαννούλη Χαλεπά, του Νικόλαου Γκύζη, του Νικηφόρου Λύτρα, του Δημητρίου Φιλιππότη, του Λάζαρου Σώχου και του Γεωργίου Βιτάλη. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα μία επίσκεψη στους παραδοσιακούς οικισμούς (χωριά) Πύργο, Υστέρνια, Καρδιανή, Αρνάδο, Τριαντάρο, Κτικάδο, Φαλατάδο και Βωλάξ, όπου θα θαυμάσετε πολλά από τα έργα τέχνης τους.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται σημαντικές εκδηλώσεις (εκθέσεις, συνέδρια, ομιλίες, συναυλίες κ.λπ.), με κύριους διοργανωτές το Δήμο Τήνου, το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού και πολλές φορές με την πρωτοβουλία ιδιωτών.